Jill Shepherd's Workshops 2018

 


Jill Shepherd (Montgomeryshire, Wales) is een expert op het gebied van kaarden en spinnen en maakt ook de instructievideo’s van Classic Carder.

Jill heeft vele jaren ervaring als vakdocent Kunst, Ontwerp, Techniek en Geschiedenis en is gespecialiseerd in ‘Textiel en Grafisch Ontwerp’.

Haar overdrachtelijke vaardigheden voor zowel kleine als grote groepen worden alom geroemd evenals haar zeer inspirerende en ontspannen manier van werken.

Behalve in Engeland heeft Jill workshops e.d. verzorgd in Zweden, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland. En nu voor het derde jaar op de Midwinterwol.

We zijn dan ook erg blij dat Jill dit jaar weer 4 workshops komt verzorgen.  Het beloven onderhoudende, maar vooral inspirerende en leerzame bijeenkomsten te worden. De voertaal is Engels, met hier en daar wat Nederlands. 


Jill Shepherd schreef onderstaande inleiding  en de toelichtingen die onder de workshops staan.

Hans en Gerrie zijn zo vriendelijk geweest om mij opnieuw uit te nodigen om workshops te verzorgen op de Midwinterwol 2018. Ik beschouw dit als een voorrecht en verheug me erop mijn Nederlandse en Duitse vrienden weer te zien. De Midwinterwol  is het hoogtepunt van mijn jaar. Met alle onzekerheid rondom de Brexit is het niet te voorspellen of ik de komende jaren in staat ben om met jullie te komen werken. Ik ben dan ook van plan om van de workshops iets bijzonders te maken!

Alle workshops zijn ontworpen om je vaardigheden (verder)  te ontwikkelen, en je uit te dagen om op verschillende manieren naar je ambacht te kijken. De workshops kunnen met elkaar gecombineerd worden en in de volgorde is daar rekening mee gehouden. Omdat de groepen in kleine groepen werken kan ik  je binnen de beschikbare tijd voldoende individuele aandacht geven om samen te kijken welke technieken voor jou geschikt zijn.

 De onderwerpen zijn zó gerangschikt dat je zelf workshops kunt combineren. Dus, als je geïnteresseerd ben in “Kaarden en kleur” zou je alle workshops kunnen doorlopen en ben je zaterdagmiddag een “superfijne spinner”. Als je een veganistische spinner bent kun je de Workshop “niet dierlijke vezels” volgen op vrijdagmiddag en de workshop “spinnen van superfijne garens” op zaterdagmiddag en je eigen duurzame sokkengaren produceren. En als je de workshop “Zijde en andere silky garens” volgt op zaterdagochtend kun je op zaterdagmiddag je vaardigheden verder ontwikkelen en in de workshop “spinnen van superfijne garens” garen spinnen  voor een heel speciale sjaal.

Kortom: deze workshops zijn ontworpen om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Dus: wees dapper en avontuurlijk en haal meer voldoening en plezier uit het kaarden, vilten en spinnen.

Jill Shepherd.Voor alle 'Jill Shepherd' workshops geldt:

 • De workshops vinden plaats in de ruimte grenzend aan de kantine (rechts achterin)
 • Je dient zelf een (goed werkend, ready-to-go) spinnewiel  / kaardmolen mee te nemen. Er is echt geen tijd voor het nakijken / afstellen / repareren!
 • Workshoppers kunnen hun auto bij de manege parkeren (na ontvangst van je betaling sturen we je hiervoor een parkeervignet)
 • Opgave workshops uitsluitend via het aanmeldformulier (zie onderaan deze pagina)
 • Maximaal 10 deelnemers per workshop. Dus wees er snel bij!
 • Kosten €37,50 (per workshop)


Workshop 1    Kleur en kaarden 

Inhoud: Tijdens deze workshop maken we batts die geschikt zijn voor spinnen of vilten. We hanteren kleurtheorie en bespreken hoe je inspiratie vindt om tot harmonieuze kleurkeuzes te komen. Aan het eind van de workshop neem je de gemaakte batts mee naar huis. Alle vezels zijn inbegrepen en worden door Jill geleverd. Let op:  zelf kaardmolen meebrengen!

 • Geschikt voor   Beginners en gevorderden
 • Dag / datum      Vrijdagochtend 14 december
 • Tijd                      10.30 – 13.00 uur

Toelichting Jill: Hier beginnen we. Ik wil je vragen om een afbeelding mee te brengen die een mooie herinnering of een positief gevoel bij je oproept. Dat kan bv een plaatje zijn van een mistige zonsopgang of een foto van je favoriete huisdier. We leren een mix van kleuren te maken die deze herinnering/dit gevoel weerspiegelt  zodat je dit gevoel vastlegt in je batt. Die neem je mee om later te spinnen of te vilten. We gaan vezels en structuren toevoegen aan de mix. Je kunt in het diepe springen en naar hartenlust gaan experimenteren of je bouwt je ideeën op vanuit je comfort zone. Gevoel is belangrijk bij deze workshop, we gebruiken vezels om gevoel uit te drukken en te vertalen. Als je van plan bent om ook een spin-workshop te volgen, kun je je batts hiervoor in deze workshop maken, zodat je vanaf het begin met  je eigen ideeën werkt.


  

 Workshop 2    Spinnen van niet-dierlijke vezels

 Inhoud: In deze workshop worden spintechnieken behandeld die geschikt zijn voor het spinnen van niet-dierlijke vezels. We onderzoeken de mogelijkheden van de beschikbare nieuwe bastvezels en bediscussiëren de toepassingen van het gemaakte garen. Inbegrepen zijn 5 verschillende bastvezels om uit te proberen. Let op: zelf spinnewiel met twijnrek en 3 lege klossen meebrengen!

 • Geschikt voor     Spinners en spinsters die al kunnen spinnen
 • Dag / datum        Vrijdagmiddag 14 december
 • Tijd                        14.00 – 16.30 uur

Toelichting Jill: We worden ons steeds bewuster van de invloed die we op onze planeet hebben en veel mensen beginnen zich (naast wol,alpaca, mohair, zijde etc.)  te verdiepen in niet-dierlijke vezels.  Dit kunnen bastvezels (plantendelen) zijn, maar er zijn ook spannende nieuwe vezels. Ik zal bespreken hoe deze interessante vezels geproduceerd en geverfd worden. Vervolgens gaan we ontdekken hoe ze het best gesponnen kunnen worden om tot een indrukwekkend en maximaal bruikbaar resultaat te komen.

Deze workshop is voor mensen die geen dierlijke vezels kunnen of willen spinnen en hun spinvaardigheid willen verbeteren met iets anders. De workshop is geschikt voor iedereen (zelf ben ik een “omnivore spinner”, maar ik hou vooral van het spinnen van plantenvezels) maar vooral voor hen die allergisch zijn voor wol. En uiteraard is deze workshop ook bij uitstek geschikt voor de veganisten onder ons. Workshop 3     Zijde en andere 'Silky' garens

Inhoud: Dit is een workshop om je spinvaardigheid mbt zijde op te frissen, dan wel te ontwikkelen. Er wordt kort  aandacht besteed aan het spinnen van zijde in het algemeen, daarna komen nieuwe technieken aan de beurt. Er wordt ook aandacht besteed aan speciale dierlijke vezels en hoe die gecombineerd kunnen worden. Alle vezels zijn inbegrepen en worden door Jill geleverd. Let op: zelf spinnewiel met twijnrek en 3 lege klossen meebrengen!

 • Geschikt voor    Deelnemers Masterclass 'A touch of Silk' (vorig jaar) en gevorderden
 • Dag / datum       Zaterdagochtend 15 december
 • Tijd                       10.30 – 13.00 uur

Toelichting Jill: Deze workshop is bedoeld om het spinnen met zijde-achtige vezels te optimaliseren. We zullen kort aandacht besteden aan de techniek van het zijde spinnen maar de belangrijkste focus ligt op het verwerken van zijde en zijde-achtige vezels in combinatie met wol, alpaca en andere dierlijke vezels. Er bestaan veel bijzonder interessante blends en ik breng hiervan wat  voorbeelden mee die jullie kunnen uitproberen.Dit is een workshop die je uitdaagt om anders na te denken over het garen dat je spint. Als je deze workshop combineert met de kaardworkshop op vrijdagochtend leer je hoe je deze specialistische vezels kunt combineren en voorbereiden voor de workshop van zaterdagochtend. Als je kaardgaren wilt spinnen heb je handkaarden nodig (zelf meebrengen). Voor kamgaren hoef je (naast je spinnewiel) niets mee te brengen, ik zorg voor de benodigde blends.

 

 

Workshop 4   Spinnen van superfijn garen

Inhoud: Deze workshop behandelt het spinnen van superfijn kantgaren. We onderzoeken hoe we het garen kunnen testen en het gewicht kunnen meten. Daarnaast bespreken we de verschillende voorbereidingstechnieken voor kamgaren en kaardgaren. Alle vezels worden door Jill geleverd en je krijgt ook nog wat moois mee naar huis. Let op: zelf spinnewiel met twijnrek en 3 lege klossen meebrengen!

 • Geschikt voor    Gevorderden en vergevorderden
 • Dag / datum      zaterdagmiddag 15 december
 • Tijd                      14.00 – 16.30 uur

Toelichting Jill: 'How low can you go?' (een leuk woordgrapje van Jill, maar in Nederlandse vertaling niet grappig. Toch even overgenomen voor de mensen die Engels spreken)

Hoe dun kun je spinnen? Dit is de ultieme uitdaging voor de geoefende spinner. De vaardigheid om superdun te spinnen wordt als heel bijzonder gewaardeerd. Deze workshop kan goed gecombineerd worden met de workshop "niet-dierlijke vezels” op vrijdag of “zijde en zijde-achtige vezels” op zaterdagochtend maar kan uiteraard ook los van andere workshops worden gevolgd. We behandelen de technieken van het superfijne spinnen en bespreken hoe we door middel van monsteren en meten een constant garen kunnen spinnen. Het spinnen van garen om  die “trouwring stola” te breien wordt een eitje als je deze workshop gevolgd hebt. Tijdens deze workshop zoek ik het beste, meest constante garen. Kun je mijn voorbeeld monster verslaan?


 


  Klik hier voor het inschrijfformulier Workshops Meer informatie over onderstaande workshops en demo's is verkrijgbaar bij de betreffende stands!


Kinderworkshop 

Kinderfeestje tasje weven!

Op zaterdag verzorgt Maria samen met Annette ook dit jaar weer een gezellige, doorlopende workshop voor kinderen. Schuif aan, ga zitten en weef samen met Maria  en Annette een mooi tasje met pompoms!  

De workshop is gratis!

 


Inloopworkshop Vrouwen van Nu  Met wol borduren op wollen dekens


Wolhalla Ruw & Ruig verzorgt workshops Het kiezen van de juiste vacht en het beoordelen ervan
Doorlopende demonstraties worden verzorgd door 

 

 • G&M Peg looms Beltrum - Werken op een stokjesgetouw
 • Golden Haand - Weven
 • De IJverige Dames - Frivolité, Macramé en Hardanger
 • Kromski & Sons - Presentatie en demonstratie van het nieuwe 'Presto' hevelrietgetouw
 • Low Lands Legacy - Kaardmolens en spinnewielen
 • Mijn-eigen - Paint sticks
 • Riet Fekken - Kaartweven
 • Handwerkatelier Serdani - Stokhaken en Tunisch haken
 • Weefatelier Annie - Weven
 • Weefkring In Touw - Weven op een klein getouw en Kumi-Hino
 • Wol-lokaal - Spintollen
 • Wolop - Spinnen op een spintol

En je kunt bij de spingroepen McBobbin en Wullekobbe ongetwijfeld even gezellig aanschuiven en een poging wagen om een draadje te spinnen op één van de spinnewielen. De dames helpen je graag! 


 

 

 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK